savetovaliste@izadji.rs
Categories
Vesti

Završen projekat ,,Rocky Horror Novi Show‘‘

Projekat ‚‚Rocky Horror Novi Show‘‘ sproveden je u periodu od septembra do decembra 2020. godine, kada je grupa od 20 mladih uzrasta od 15 do 30 godina kroz dugoročni program omladinskog rada promišljala o zastupljenosti i vidljivosti pripadnika i pripadnica marginalizovanih grupa mladih u programima kulture u Novom Sadu, inspirisana mjuziklom ‚‚Rocky Horror Show‘‘.

Ideja za projekat nastala je upravo u društvenom centru IZAĐI, po opažanju LGBT mladih da njihovi vršnjaci i vršnjakinje nisu u dovoljnoj meri predstavljene i vidljive u programima kulture u Novom Sadu, kao i da su aktuelni programi kulture nedovoljno dostupni svima, a još je manje mogućnosti da pripadnici i pripadnice ugroženih grupa mladih same kreiraju kulturni sadržaj.

U septembru i oktobru održan je niz od 5 radionica u okviru kojih su učesnici i učesnice uz podršku omladinskih radnika analizirali društvene privilegije, preispitivali aktuelne norme, stereotipe i predrasude i promišljali o načinima za suprotstavljanje diskriminaciji. Zajedno su pogledali film ‚‚Rocky Horror Picture Show‘‘ i u okviru radnih grupa radili na unapređenju znanja, veština i stavova potrebih za osmišljavanje rimejka mjuzikla. Mladi su pripremali nacrt scenarija rimejka mjuzikla, a uz podršku stručnih saradnica Jelene Alempijević i Vesne Pašćanović učili su o oslobađanju tela na sceni, plesu i kreiranju koreografije. Učesnik programa Ognjen Stojić sproveo je niz radionica o dregu i upotrebi šminke.

Epidemiološke okolnosti uticale su na prvobitni plan koji je podrazumevao pripremu i izvođenje rimejka mjuzikla na pozorišnoj sceni, a dodatno pooštrenje mera za sprečavanje širenja epidemije i realna potreba učesnika i učesnica da se posvete obrazovnim ili radnim obavezama i obezbede svoju egzistenciju uticale su na revidiranje plana za sprovođenje projekta. I pored ovih prepreka, učesnici i učesnice programa navode da im je učešće u programu ‚‚Rocky Horror NS‘‘ bilo značajno zbog udruživanja sa jednako motivisanim mladima iz Novog Sada i izlaska iz zone komfora kroz kritičko razmišljanje o društvenim normama i diskriminaciji, ples, dreg i timski rad. Iskustvo sprovođenja ovog pilot projekta pomoći će nam da buduće programe učinimo još efektnijim, da zajedničkim snagama utičemo na dostupnost programa kulture svim građanima i građankama Novog Sada, kao i da unapredimo prilike za mlade pripadnike i pripadnice marginalizovanih društvenih grupa da učestvuju u kreiranju programa kulture, da budu adekvatno predstavljeni i vidljivi kroz njih.

Partneri koji su podržali sprovođenje projekta uključuju plesno udruženje ‚‚Gruv‘‘, udruženje mladih ‚‚BalkanIDEA Novi Sad‘‘, Rusinski kulturni centar, plesni kolektiv ‚‚Pokretnica‘‘ i EDIT centar. Projekat je sproveden uz finansijsku podršku Kancelarije za mlade Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, u okviru konkursa za sprovođenje Lokalnog akcionog plana za mlade.